За словами О.Балдинюка, головною причиною різкого зменшення обсягів виробництва солодощів є той факт, що український цукор вже рік є найдорожчим у світі, а імпорт цукру з-за кордону заблокований надвисоким митом.
Керівник «Укркондпрому» повідомив, що найбільші темпи падіння виробництва сталися в липні, коли при ціні цукру на Лондонській біржі 424 дол. США за тонну, українські виробники були змушені закуповувати цукор в Україні в цей же час по 778 дол. США за тонну, тобто в липні цукор українського виробництва став дорожчим на 83,5 % порівняно зі світовими цінами. Сьогодні дешевше виробляти цукерки в Польщі або в Росії, бо їхні виробники мають доступ до значно дешевшої сировини, ніж українські харчовики.
О. Балдинюк нагадав, що українські харчові асоціації ще навесні надали Уряду всі розрахунки, які чітко демонстрували загрозливу ситуацію на ринку цукру через ознаки дефіциту та зверталися з проханням ухвалити законопроект, яким пропонувалось тимчасово (до нового врожаю) дозволити ввезення цукру з 0% ставкою мита в межах невеликої квоти 60 тис. тонн (що становить менше 5% від загального обсягу споживання), щоб убезпечити країну від дефіциту та стримати шокове зростання цін. Однак, влада навіть в умовах недостатніх обсягів виробництва українського цукру у попередньому маркетинговому році, не дослухалась до прохання представників переробних галузей та виробників кондитерських виробів щодо тимчасового зниження митної ставки на імпорт цукру, яка нині становить 50%.
Керівник «Укркондпрому» переконаний, що саме через позицію влади, спрямовану на підтримку сформованої в Україні цукрової олігополії, переробні галузі та виробники кондитерських виробів ризикують швидкими темпами втратити значну частину як внутрішнього, так і зовнішнього ринків.
О.Балдинюк також підкреслив, що новим викликом як для кондитерської, так і для цукрової галузі, є значне зростання вартості природного газу. У поточному році підвищення вартості тарифів на газ відбувалося щомісяця: з 7 тис грн у квітні до 27 тис грн у пропозиції постачальників газу на жовтень ц.р. При цьому в собівартості цукру близько 30% складають витрати на газ, а у виробництві кондитерської продукції ця частка у собівартості при нинішній вартості газу зросте з 3-4% до 10-12%.
Керівник «Укркондитера» прогнозує подальше зростання цін на кондитерську продукцію на 5-7%, при тому, що зростання цін на кондитерські вироби з початку року вже складає 25-30%.
Як повідомлялося, законопроект №5673 від 18.06.2021 року «Про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру білого» був поданий та зареєстрований в парламенті, але не був підтриманий профільним парламентсмьким комітетом та урядом.
Українські виробники харчової продукції також звертались до Президента України Володимира Зеленського з відкритим листом про необхідність відреагувати на загрозливу ситуацію на ринку цукру.
За даними «Укрстату, у липні цукор здорожчав на 83,5%, олія на 79%, яйця на 33% у порівнянні з липнем 2020 року.
Залишити відповідь