МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ |
|
НАКАЗ |
|
13.04.2016 № 157 | |
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06 травня 2016 р. за № 688/28818 |
Про затвердження Вимог до продуктів з какао та шоколаду
{Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства
аграрної політики та продовольства
№ 705 від 28.12.2017}
Відповідно до статей 8, 9 та 10 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1057 «Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади здійснюють функції технічного регулювання», підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119, НАКАЗУЮ:
- ЗатвердитиВимоги до продуктів з какао та шоколаду, що додаються.
- Відділу міжнародної інтеграції в сфері технічного регулювання, санітарних та фітосанітарних заходів в АПК подати цей наказ в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
- Цей наказ набирає чинності з 01 січня 2018 року.
- Установити, що надання на ринку продуктів з какао та шоколаду, які введені або будуть введені в обіг до 01 липня 2019 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності усім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення строку придатності таких продуктів.
{Наказ доповнено новим пунктом 4 згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 705 від 28.12.2017}
- Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань європейської інтеграції Рутицьку В.В.
Міністр | О.М. Павленко |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 13.04.2016 № 157 |
|
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06 травня 2016 р. за № 688/28818 |
ВИМОГИ
до продуктів з какао та шоколаду
- Ці Вимоги поширюються на маркування продуктів з какао та шоколаду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.
- Ці Вимоги застосовуються до продуктів з какао та шоколаду, що призначені для споживання людиною.
- У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) білий шоколад – харчовий продукт, отриманий із какао-масла, молока чи молочних продуктів та цукрів, який містить не менше 20 % какао-масла, не менше 14 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини (зокрема не менше ніж 3,5 % молочного жиру);
2) какао-масло – жир, отриманий із какао-бобів або частин какао-бобів, який містить вільні жирні кислоти, визначені за олеїновою кислотою, не більше ніж 1,75 %, а вміст неомилюємих речовин в якому складає не більше 0,5 % (визначений за допомогою петролейного ефіру), для пресованого какао-масла – не більше 0,35 %;
3) какао-порошок/какао – харчовий продукт, отриманий подрібнюванням обсмажених і очищених від твердої оболонки (какао вели) какао-бобів у порошок, в якому масова частка какао-масла становить не менше ніж 20 % у перерахунку на сухі речовини і масова частка вологи – не більше 9 %;
4) какао-порошок/какао зі зниженим вмістом жиру – какао-порошок, в якому масова частка какао-масла становить менше 20 % у перерахунку на сухі речовини;
5) молочний шоколад – харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів, цукру, молока та молочних продуктів, який містить не менше ніж 25 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини (зокрема знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини не менше ніж 2,5 %), із загальним вмістом сухих молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини не менше ніж 14 %, не менше ніж 3,5 % молочного жиру та не менше ніж 25 % усього жиру (какао-масла та молочного жиру);
6) пористий шоколад – харчовий продукт із комірчастою структурою, виготовлений з одного або кількох продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7 та 10 цього пункту, які оброблені повітрям, азотом чи вуглекислим або іншим газом, дозволеним для використання в харчовій промисловості;
7) родинний молочний шоколад – харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів, цукрів і молока чи молочних продуктів, який містить: не менше ніж 20 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 20 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 2,5 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 5 % молочного жиру, не менше ніж 25 % усього жиру (какао-масла та молочного жиру);
8) розчинний шоколад/какао з цукром/какао-порошок з цукром – харчовий продукт, який складається із суміші какао-порошку та цукру, із вмістом какао-порошку не менше ніж 25 %;
9) рослинні жири – еквіваленти какао-масла, окремо чи у сумішах, повинні відповідати таким вимогам:
не повинні бути лауриновими;
повинні мати високий вміст симетричних мононенасичених тригліцеридів типу ПОП, ПОСт та СтОСт (П – пальмітинова кислота, О – олеїнова кислота, Ст – стеаринова кислота);
повинні змішуватися у будь-яких співвідношеннях з какао-маслом;
за своїми фізичними властивостями повинні бути сумісними з фізичними властивостями какао-масла (температура плавлення та кристалізації, швидкість плавлення, потреба в темперуванні);
повинні вироблятися тільки шляхом рафінування та/або фракціювання, що виключає ферментні модифікації структури тригліцериду;
10) шоколад – харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів і цукру, який містить не менше ніж 35 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, в тому числі не менше ніж 18 % какао-масла та не менше ніж 14 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини;
11) шоколад з добавленнями – харчовий продукт, виготовлений з одного або кількох продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7, 10, 15 та 16 цього пункту, з уведенням добавлень;
12) шоколад з начинкою, шоколад з наповнювачем – харчовий продукт з начинкою/наповнювачем, зовнішня частина якого складається із одного з продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7 та 10 цього пункту, і складає не менше 25 % загальної маси продукту, за винятком продукції, внутрішня частина якої складається з булочних, борошняних кондитерських виробів, сухого печива чи харчового льоду;
13) шоколадна цукерка – харчовий продукт, виготовлений з одного чи декількох видів шоколаду, які визначені у підпунктах 1, 5, 7, 10 та 12 цього пункту, за умови, що шоколад складає не менше 25 % загальної маси продукту;
14) шоколад у порошку – харчовий продукт, який складається із суміші какао-порошку та цукру, в якому вміст какао-порошку має бути не менше ніж 32 %;
15) шоколад «a la taza» – харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів, цукрів, борошна або крохмалю із пшениці, рису чи кукурудзи, до якого входить не менше 35 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, включаючи не менше 18 % какао-масла і не менше 14 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, і не більше 8 % борошна чи крохмалю;
16) шоколад «familiar a la taza» – харчовий продукт, отриманий із какао-продуктів, цукрів, борошна або крохмалю із пшениці, рису чи кукурудзи, до якого входить не менше 30 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, включаючи не менше 18 % какао-масла і не менше 12 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, і не більше 18 % борошна чи крохмалю.
- Добавлення для виробництва продукту, визначеного у підпункті 11 пункту 3 цих Вимог, можуть бути:
тонкоподрібнені (сухі молочні продукти, терті горіхи, тертий арахіс, мелена кава, кориця тощо);
крупні (цілі, половинки або подрібнені горіхи, арахіс, цукати, родзинки, сухофрукти, сублімовані фрукти, зерна зернових культур, екструдовані або зірвані крупи, кокосова стружка, соняшникові зерна, вафельна крихта, вафельні листи, печиво тощо).
- До продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7, 10, 15 та 16 пункту 3 цих Вимог, забороняється додавання тваринних жирів і продуктів з них, за винятком молочного жиру.
- Додавання борошна та крохмалю у вигляді гранул чи порошку дозволяється у продуктах, визначених у підпунктах 15 та 16 пункту 3 цих Вимог.
- До продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7, 10, 15 та 16 пункту 3 цих Вимог, дозволяється додавання інших їстівних речовин у кількості, що не перевищує 40 % загальної маси готового виробу.
- Для виробництва продуктів, визначених у підпунктах 1, 5, 7, 10, 15 та 16 пункту 3 цих Вимог, дозволяється використання рослинних жирів у кількості, що не перевищує 5 % загальної маси готового виробу після відрахування інгредієнтів, визначених у пункті 7 цих Вимог, при цьому не зменшуючи мінімальний вміст какао-масла та загальну кількість какао-продуктів в перерахунку на сухі речовини.
- Перелік рослинних жирів, дозволених до використання для виробництва шоколадної продукції, наведено вдодаткудо цих Вимог.
- Для виготовлення шоколаду, який використовується для виробництва морозива та подібних заморожених продуктів, дозволено використання кокосового масла.
- У разі використання рослинних жирів на маркуванні шоколадних продуктів, визначених упідпунктах 1,5, 7, 10, 15 та 16 пункту 3 цих Вимог, зазначається «містить рослинні жири у доповненні до какао-масла».
Інформація щодо використання рослинних жирів повинна розміщуватися поблизу назви продукту в одному полі зору з переліком інгредієнтів, бути чітко відокремлена від цього переліку, повинна зазначатися жирним шрифтом та великими літерами.
- На маркуванні харчового продукту назва «шоколад» може доповнюватися такими словами:
«вермішель»/«vermicelli» чи «пластівці»/«flakes» – для позначення харчового продукту у формі гранул або пластівців, що має містити не менше ніж 32 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 12 % какао-масла, не менше ніж 14 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини;
«кувертюр»/«couverture» – для позначення продукту, що має включати не менше 35 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, не менше 31 % какао-масла, не менше 2,5 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини;
«Джандуя»/«Gianduja» – для позначення шоколаду з горіхами, продукту, який отримують із шоколаду з мінімальним вмістом какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини – 32 %, мінімальним вмістом знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини – 8 %, із додаванням тонкоподрібненого фундука, розраховуючи, щоб в 100 г продукту було не менше 20 г і не більше 40 г фундука. До цього продукту можуть бути додані: сухі молочні продукти у кількості, що не перевищує 5 % маси готового виробу; мигдаль, фундук чи інші види горіхів (цілі та/або подрібнені). Загальна кількість доданих горіхів не повинна перевищувати 60 % маси готового виробу.
- На маркуванні назва продукту, визначеного в підпункті 10 пункту 3 цих Вимог, може бути доповнена словами «чорний» або «темний».
- На маркуванні харчового продукту назва «молочний шоколад» може доповнюватися такими словами:
«вермішель»/«vermicelli» чи «пластівці»/«flakes» – для позначення харчового продукту у формі гранул або пластівців, що має містити не менше ніж 20 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 12 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково знежиреного та повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини, не менше ніж 12 % усього жиру (какао-масла та молочного жиру);
«кувертюр»/«couverture» – для позначення харчового продукту з мінімальним вмістом загального жиру (какао-масла та молочного жиру) 31 %;
«Джандуя»/«Gianduja» (або одне з похідних слова «gianduja») – для позначення молочного шоколаду з горіхами, продукту, який отримують з молочного шоколаду із вмістом молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково знежиреного та повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини не менше ніж 10 %, із додаванням тонкоподрібненого фундука із розрахунку, щоб в 100 г продукції було не менше 15 г і не більше 40 г фундука. Мигдаль, фундук чи інші види горіхів можуть бути як цілі, так і подрібнені. Загальна кількість доданих горіхів не повинна перевищувати 60 % маси готового виробу.
- На маркуванні молочного шоколаду в назві продукту замість «молочний» може зазначатися «вершковий», якщо мінімальний вміст молочного жиру в продукті становить 5,5 %, та «молочний знежирений», якщо вміст молочного жиру в продукті – не більше ніж 1 %.
- На маркуванні харчового продукту назви «розчинний шоколад», «какао з цукром», «какао-порошок з цукром» можуть бути зі словами «зі зниженим вмістом жиру», якщо така продукція відповідає вимогам, встановленим у підпункті 4 пункту 3 цих Вимог.
- На маркуванні продуктів, визначених упідпунктах 1,5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15 та 16пункту 3 цих Вимог, повинна міститись інформація про загальну кількість какао-продуктів у відсотках у перерахунку на сухі речовини зі словами «мінімальний вміст какао-продуктів», «мінімальний вміст какао-масла» (для білого шоколаду).
Для продуктів, визначених у підпунктах 4 та 8 (при використанні какао-порошку/какао зі зниженим вмістом жиру) пункту 3 цих Вимог, повинна зазначатися інформація про вміст какао-масла у відсотках.
Вміст у відсотках какао-продуктів, какао-масла, молочних продуктів, молочного жиру у продуктах, визначених у підпунктах 1, 5, 7, 10, 15 та 16 пункту 3 цих Вимог, розраховують після вирахування інгредієнтів, які визначені в пункті 7 цих Вимог.
Для продуктів, визначених у підпунктах 12 та 13 пункту 3 цих Вимог, вміст у відсотках какао-продуктів, какао-масла, молочних продуктів, молочного жиру розраховують після вирахування інгредієнтів, які визначені в пункті 7 цих Вимог, та начинки; вміст шоколаду розраховується у відсотках від загальної маси готового продукту.
- Найменування «шоколад», «молочний шоколад» та «шоколад «кувертюр»/«couverture» дозволяється доповнювати інформацією про показники якості за умови, що продукція містить:
для шоколаду – не менше ніж 43 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини та не менше ніж 26 % какао-масла;
для молочного шоколаду – не менше ніж 30 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини та не менше ніж 18 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини, із вмістом молочного жиру не менше ніж 4,5 %;
для шоколаду «кувертюр»/«couverture» – не менше ніж 16 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини.
- До продуктів, визначених впідпунктах 1,3, 4, 5, 7, 8, 10, 14, 15, 16 пункту 3 цих Вимог, заборонено додавати ароматизатори, що імітують аромат шоколаду чи молочного жиру.
- Якщо продукти, визначені впідпунктах 1,5, 7, 10, 12 та 13 пункту 3 цих Вимог, продаються в асортименті/наборі, то назви цих продуктів можна замінити назвою «шоколад асорті» чи «шоколад асорті з начинкою/наповнювачем» або іншими подібними назвами, при цьому на маркуванні набору можна навести один загальний перелік інгредієнтів для всього асортименту продуктів.
У разі виготовлення наборів з додаванням виробів нехарчового призначення (іграшки) останні слід додавати упакованими.
Строк придатності, умови зберігання та транспортування продукції встановлює виробник в технічній документації на конкретне найменування.
Начальник Відділу міжнародної інтеграції в сфері технічного регулювання, санітарних та фітосанітарних заходів в АПК |
О.С. Лозовицький |
Додаток до Вимог до продуктів з какао та шоколаду (пункт 9) |
ПЕРЕЛІК
рослинних жирів, дозволених до використання для виробництва шоколадної продукції
Назва рослинного жиру | Назва рослини, з якої отримано жир |
|
Shorea spp. Elaeis quineensis, Elaeis olifera Shorea robusta Butyrospermum parkii Garcinia indica Mangifera indica |
Залишити відповідь