Президент України Петро Порошенко 4 січня поточного року підписав Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який Верховна Рада України ухвалила 6 грудня 2018 року (реєстраційний номер законопроекту 8450) з набранням чинності на наступний день після опублікування та вводиться в дію через 6 місяців після опублікування.
Закон розроблений відповідно до Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави ІV «Санітарні та фітосанітарні заходи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 228-р.
Даний документ має на меті приведення українського законодавства у відповідність до положень Регламенту ЄС № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.
Закон встановлює загальні принципи надання та вимоги до інформації про харчові продукти, що надається споживачам, зокрема щодо маркування харчових продуктів, а також обов’язки операторів ринку харчових продуктів з доведення цієї інформації до інших операторів ринку харчових продуктів та до споживачів
Даний нормативно-правовий акт встановлює, що інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не повинна вводити його в оману щодо характеристик харчового продукту, його властивостей, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни походження або місця походження, способу виробництва (виготовлення).
Паралельно з цим заборонено приписувати харчовому продукту непритаманні йому властивості або наслідки споживання, припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді компонент або інгредієнт, який зазвичай присутній або використовується у даному харчовому продукті, замінено іншим компонентом або інгредієнтом.
Опублікований текст Закону – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19
Залишити відповідь