Зупинка виробництва та зрив контрактів: українські підприємства потерпають через блокування імпорту харчових ароматизаторів — харчові асоціації

Асоціація «Укркондпром» та «Ліга виробників харчових продуктів» висловлюють глибоке занепокоєння у зв’язку з ситуацією, що склалася навколо імпорту харчових ароматизаторів, які містять технологічно необхідні та безпечні залишкові кількості прекурсорів, зокрема піпероналю, сафролу та фенілоцтової кислоти.

За словами Президента Асоціації Олександра Балдинюка та Голови правління Ліги виробників харчових продуктів Генадія Кузнєцова, з листопада 2024 року процес розмитнення натуральних ароматизаторів, необхідних для виробництва широкого асортименту харчової продукції, повністю зупинився. Йдеться, зокрема, про шоколад з начинками, молочну та ковбасну продукцію, напої, випічку де ці речовини є незамінними для створення смакових властивостей.

«Українські виробники опинилися на межі зупинки виробництва певних видів харчових продуктів через бюрократичне затягування ухвалення критично важливих рішень. Якщо ситуація не буде вирішена найближчим часом, вже у травні з конвеєрів може зникнути така група продукції, як шоколади з начинками. Це призведе до мільйонних збитків, втрати робочих місць і зриву експортних контрактів», — наголосили автори звернення.

«Відмова Держмитслужби України у розмитненні харчових ароматизаторів, які ми завозимо з країн ЄС, фактично створює технічний бар’єр у торгівлі між Україною та її ключовими партнерами. Це викликає подив в умовах активних перемовин про пільговий режим торгівлі з Європейським Союзом», — зазначили Балдинюк та Кузнєцов.

Згадані речовини визнані безпечними у ЄС, дозволені Регламентом ЄС № 1334/2008 для використання в харчових продуктах, а також підтверджені науковими висновками Європейського агентства з безпечності харчових продуктів (EFSA).

Чинне українське законодавство дозволяє імпорт подібних ароматизаторів без будь-яких додаткових заходів контролю. Україна є учасницею Конвенції ООН 1988 року, яка чітко виводить з-під заходів контролю суміші та препарати, в яких прекурсори не можуть бути виділені легкодоступним способом або не становлять загрози незаконного використання.

Аналогічну норму містить Регламент ЄС № 273/2004 щодо прекурсорів наркотичних засобів.

«Суміші ароматизаторів не підпадають під дію заходів контролю, оскільки не несуть жодної загрози. На нашу думку, немає юридичних підстав для блокування імпорту таких речовин. Проблема полягає у неправильному тлумаченні норм з боку органів влади, що штучно створює бар’єри для харчової промисловості», — зазначили Президент Асоціації та Голова правління Ліги виробників харчових продуктів.

За словами Балдинюка та Кузнєцова, Міністерство охорони здоров’я України розробило проект змін до Постанови КМУ № 770, якими передбачається зняття обмежень щодо контролю за обігом харчових ароматизаторів, які містять певні види прекурсорів. Але погодження документа затягується правоохоронними органами.

«Така позиція викликає здивування, адже правоохоронні органи мають повний арсенал засобів для перевірки вантажів, зокрема і лабораторії . Наприклад, держава ж не блокує імпорт цукру тільки тому, що під його виглядом теоретично можна ввезти щось інше заборонене законодавством і схоже за виглядом», — наголосили вони.

«Проблема, яку державні органи влади могли б вирішити за два тижні, не розв’язується вже понад півроку, а продовольчий бізнес став заручником бюрократичної тяганини. В умовах війни така інституційна безвідповідальність є неприпустимою», — підсумували керівники «Укркондпрому» та Ліги виробників харчових продуктів.

Для довідки:
• Конвенція ООН 1988 року про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин передбачає, що прекурсори в сумішах, які не можна виділити з цих сумішей доступними методами або які не становлять ризику зловживання, не підлягають контролю.

 • Регламент ЄС № 273/2004 містить аналогічні до вищезгаданої Конвенції ООН положення щодо винятків для харчових ароматизаторів.
• Регламент ЄС № 1334/2008 включає піперональ, сафрол та фенілоцтову кислоту тощо до переліку дозволених речовин для застосування в харчовій промисловості.
• В Україні відсутній реєстр харчових ароматизаторів, але законодавством дозволено використовувати ті ароматизатори, які зареєстровані в ЄС.
• За оцінками ринку, до 90% ароматизаторів — імпортні. Блокування їхнього ввезення створює ризик втрати десятків мільйонів доларів щомісяця лише в експорті.

Асоціація «Укркондпром» – галузеве об’єднання виробників кондитерської, харчоконцентратної, крохмалепатокової продукції та кави в Україні

 «Ліга виробників харчових продуктів» – асоціація, що майже 26 років займається питаннями гармонізації харчового законодавства з європейським координуючи зусилля у цьому напрямку з підприємствами різних галузей харчової промисловості

Олександр Балдинюк, +380675360049

Нет ответов пока

Залишити відповідь