Відкритий лист Президенту від українських виробників харчової продукції

Шановний пане Президенте!

Від імені українських виробників харчової продукції звертаємося до вас публічно, оскільки ми вже вичерпали всі можливості переконати Український Уряд в необхідності відреагувати на загрозливу ситуацію на ринку цукру.

На сьогодні ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі. Станом на 29 червня 2021 року вартість цукру білого (без ПДВ) LIFFE FOB (Біржа Лондон) була 432,3 $/t, а пропозиція в Україні (без ПДВ) – 781.2 $/t.

В такій реальності українські переробники живуть вже 10 місяців. Протягом цього часу ціна на цукор білий в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%.   

І справа тут не в світових трендах підвищення цін на агросировину. Інакше ціна на цукор в Україні хоч і зросла б, але утримувалася б на рівні світових цін. 

ПРИЧИНИ

Пояснити описані цінові диспропорції можна трьома причинами. Це або картельна змова, або дефіцит цукру, або комбінація двох перших причин. Ми не виключаємо, що саме третій варіант спостерігається у нас.

Перша причина. 5 квітня 2021 року Антимонопольний комітет України розпочав справу проти кількох цукрових компаній за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації білого цукру. АМКУ вбачає, що ці компанії схожими діями обмежили конкуренцію на ринку та отримали можливість підвищувати ціни понад конкурентний рівень. Сподіваємось, що АМКУ поставить крапку в цьому  питанні. Разом з тим антитрастові розслідування інколи тривають більше року, а цукор потрібний як населенню, так і промисловості вже сьогодні.

Сторінки: 1 2

Нет ответов пока

Залишити відповідь