— Більшість українських підприємств не мають із постачальниками газу довгострокових контрактів. Ресурс доводиться купувати щомісяця за біржовими цінами. Зокрема, в жовтні вартість наблизилася до 40 тисяч гривень за тисячу “кубів”. У листопаді в середньому було близько 33,5 тисячі, — розповідає 51‑річний Олександр Балдинюк, президент Асоціації “Укркондпром”.
— В Євросоюзі поширена практика форвардних контрактів. Виробники можуть замовити певний обсяг газу за визначеною ціною. Відбирають його й оплачують поступово протягом року. В Україні, щоб забронювати певний обсяг газу на рік, необхідно наперед внести повну вартість. Потім оплачувати ще й зберігання в сховищах. Кондитерське підприємство середнього розміру використовує орієнтовно 300–600 тисяч кубометрів газу на місяць. Під час опалювального періоду потреба зростає ще більше.
Подорожчання енергоресурсів призвело до підвищення собівартості виробництва. Раніше питома вага газу в продукції становила орієнтовно 4 відсотки. Зараз — 10–15, залежно від продукції. Найбільшого цінового удару зазнала борошняна кондитерська група — печиво, тістечка, бісквіти. Їх випікають у газових печах. Крім того, зросла ціна упаковки на 15 відсотків. Тара додала 38 процентів, патока — 6, спирт і згущене молоко — 3 відсотки.
Складна ситуація з цукром. Це один із основних інгредієнтів для кондитерських виробів. За останній рік він подорожчав удвічі. Підвищення вартості газу додасть до собівартості цукру ще 40 відсотків, за даними виробників.
Падіння обсягів виробництва на більшості кондитерських підприємств триває від початку року. Вплинуло подорожчання сировини, енергоресурсів. Виробники намагаються працювати навіть із від’ємною рентабельністю, щоб залишатися на ринку, зберегти обсяги, штат співробітників і комерційні зв’язки. До того ж більшість підприємств мають зобов’язання за довгостроковими контрактами перед замовниками. І мусять їх виконувати, щоб не отримати штрафних санкцій. Тому важливо, щоб уряд знайшов вихід із ситуації ще до того, як підприємства почнуть згортати діяльність. Адже після зупинки, відновити роботу буде непросто. При цьому той же газ і цукор у Польщі коштують менше. Кредити доступніші. Наші підприємства й так почали програвати конкуренцію іноземним виробникам. Цьогоріч імпорт зріс більш як на третину. Подальше підвищення цін на кондитерську продукцію лише ускладнить ситуацію.
З повним текстом статті можна ознайомитись за посиланням: https://gazeta.ua/articles/money-newspaper/_sob-teplicyam-vitrimati-ovochi-povinni-podorozhchati-na-120-vidsotkiv/1060899
Залишити відповідь