«Укркондпром»: продовольча безпека країни під загрозою через надвисокі ціни на газ

Таку заяву зробив Президент Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

Він повідомив, що з січня 2021 року ціна на газ зросла вже в 7 разів, що може призвести до призупинення і навіть банкрутств багатьох харчових підприємств, в тому числі –  кондитерської галузі. 

Олександр Балдинюк пояснив, що в Україні склалася така критична ситуація з тарифами на газ для промисловості, оскільки переважна більшість українських підприємств не мають з постачальниками газу довгострокових контрактів, тому газ їм доводиться купувати за біржовими цінами.

«Формально в Україні є можливість укладати дострокові контракти з газотрейдерами, але за змістом такі контракти суттєво відрізняється від тих, які укладаються в країнах ЄС. В Європейському Союзі укладається форвардний контракт з фіксованою ціною, але обсяги газу сплачуються по мірі їх отримання. В Україні промислові підприємства повинні відразу оплатити весь обсяг газу, який вони планують отримувати протягом року, а крім того – ще й вартість його зберігання у газосховищах. Ця система є профанацією термінових угод. Крім того, таких обігових коштів харчовики просто не мають» – наголосив президент «Укркондпрому». 

Зростання цін на газ для промисловості, за його словами, в поточному році відбувалося щомісяця, і якщо в січні 2021 року постачальники пропонували газ підприємствам по ціні в середньому 5,9 тис. грн/тис. м3, то в жовтні ціна перетнула 40 тис. грн/тис.м3.

Сторінки: 1 2

Нет ответов пока

Залишити відповідь