«Виробничі потреби кондитерського підприємства середнього розміру у газі складають орієнтовно 300-600 тис. м3 газу на місяць, причому, в опалювальний період потреба ця зростає. Отже, кожній компанії щомісяця потрібно буде додатково «знайти» близько 10 – 20 млн. грн. лише через підвищення тарифів на газ, а цих коштів у більшості підприємств просто немає» – зазначив Олександр Балдинюк.
Через різке зростання вартості газу частка енергоносіїв у собівартості кондитерських виробів збільшилась в середньому з 4% до 12%, і тому вартість кондитерської продукції необхідно буде підвищити в середньому ще на 8-12%, тоді як зростання цін на кондитерські вироби з початку року вже складає 25-30%.
О. Балдинюк привів приклад: для виготовлення 1 тонни вафель потрібно приблизно 110 кубів газу. При вартості газу за цінами січня 2021 року – це коштувало приблизно 650 грн., а при нинішній вартості газу – витрати на газ зростуть до 4500 грн., а це означає, що кожен кілограм вафель стане дорожчим приблизно на 4 грн. (близько 10% собівартості) лише за рахунок здорожчання газу. Аналогічна ситуація з карамельною групою, де на виготовлення 1 тонни продукції йде 100-130м3 газу, а отже її собівартість зросте на 10-12%.
Але це ще не все, – пояснив керівник «Укркондпрому», – адже через таку високу вартість газу, ще більше зростуть ціни на цукор, як продукт з високою часткою газу у собівартості (якщо в минулому році виробники цукру закладали в собівартості 40% витрат на газ, то зараз – вже 70-80%), а також зросла ціна й на інші складові собівартості кондитерки (упаковка + 15%, тара +38%, патока+6%, спирт та згущене молоко +3%). Це в свою чергу ще додасть кілька відсотків до вартості солодощів.
Олександр Балдинюк наголошує, що неконтрольоване зростання вартості енергоресурсів призведе до розкручування інфляційної спіралі, завдавши потужного удару як по економіці, так фінансовому становищу громадян. При цьому найбільшого удару від зростання цін відчують на собі найбільш малозабезпечені категорії громадян, адже підприємства змушені будуть закласти зростання витрат на енергоносії у ціни своєї продукції, і навіть соціальні види продукції стануть для багатьох громадян недоступними.
Також, за його словами, зростання цін на газ робить українську кондитерську галузь неконкурентоспроможною як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку, і може призвести до різкого скорочення обсягів виробництва продукції і, відповідно, робочих місць у галузі.
Олександр Балдинюк розповів, що в харчовій промисловості використовується лише близько 6% від загальних обсягів споживання газу, але в умовах низької купівельної спроможності громадян, саме стабільні ціни на продукти харчування є одним з основних факторів, що впливають на рівень життя в країні.
На його думку, є дивним, що деякі підприємства на межі закриття через захмарні біржові ціни на газ – понад 40 грн.за куб, при тому, що собівартість українського газу є в десятки разів нижчою цієї ціни, а Україна за даними Держстату в цей час ще й здійснює експорт газу.
Олександр Балдинюк пояснив, що за даними уряду в газових сховищах України накопичено 18,7 млрд. кубометрів газу, і цього може бути достатньо для проходження зими. Основна частина цих запасів сформована з газу власного видобутку, а також газу, придбаного раніше за цінами в кілька разів нижчими, ніж пропонуються зараз для промисловості.
Він нагадав, що міністр економіки України Олексій Любченко нещодавно повідомив, що собівартість українського газу становить 3 грн, а головний виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Отто Ватерландер напередодні звільнення взагалі стверджував, що собівартість видобутку газу в Україні становить 1 грн. за кубометр. Та й імпортні ціни на газ в період формування запасів були набагато нижчими, ніж зараз.
Олександр Балдинюк вважає, що ситуація з газом формує загрозу національній продовольчій безпеці. Тому є потреба негайного скликання засідання РНБОУ, на якому розглянути систему заходів, необхідних для забезпечення галузей харчової промисловості газом за цінами, які дозволять утримати виробництво харчової групи хоча б на рівні беззбитковості.
Керівник «Укркондпрому» переконаний, що першочерговою задачею для уряду має стати забезпечення продовольчої безпеки в країні, а не збереження спекулятивних надприбутків для учасників газового ринку. Для цього, на його думку, варто розглянути можливість призупинення експорту газу, наростити обсяги видобутку та спрямувати частину накопиченого в сховищах газу на потреби харчових галузей промисловості за прийнятними цінами.
Як повідомлялось, станом на 8 жовтня на українській енергетичній біржі середня стартова ціна на продаж газу складала 40092 грн.
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на початку жовтня, що в підземних сховищах України накопичила майже 19 млрд кубометрів газу, чого достатньо для проходження зими.
Ольга Стефанішина також в інтерв’ю повідомила , що Україна має достатні запаси газу, щоб нормально пройти опалювальний період.
Міністр економіки Любченко оцінив собівартість видобутку українського газу в 3 тисячи гривень за тисячу кубометрів.
Як повідомлялося, головний виконавчий директор “Нафтогазу” Отто Ватерландер перед своєю відставкою заявляв, що собівартість видобутку одного кубометра газу на родовищах, що розробляються НАК “Нафтогаз України”, становить в середньому 1 тис. грн за тисячу кубометрів.
За даними енергетичної біржі, станом на початок жовтня Україна експортовалп 19 млн. кубометрів газу.
Ціна на газ у Європі 6 жовтня 2021 року наблизились до історичного максимуму – майже 2000 дол.США.
Залишити відповідь