Прийняття Закону «Про безпеку і якість харчових продуктів» дозволить створити ефективну систему контролю на продовольчому ринку. Для цього буде утворено єдиний компетентний орган, а всю відповідальність за якість харчів візьмуть на себе виробники. Про це 12 квітня, під час брифінгу в Кабміні, повідомив Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Іван Бісюк.
«Ми впевнено просуваємося до створення єдиного компетентного органу в сфері безпеки та якості харчових продуктів. На сьогодні вже відпрацьовано Закон України «Про якість і безпечність харчових продуктів. Його вже узгоджено зі всіма органами виконавчої влади та направлено до Кабінету Міністрів, де його буде розглянуто і після цього внесено на сесію Верховної Ради України», – повідомив Іван Бісюк.
Очільник відомства також висловив сподівання, що вже до червня Закон буде прийнято Верховною Радою у першому читанні.
«Законом передбачено введення системи НАССР. Згідно з ним, відповідальність за продукцію несе виробник. Вона буде не настільки лояльна, як на сьогоднішній день, а будуть поставлені більш високі вимоги до переробника і виробника за якість продукції. Але роботу підприємства обов’язково буде контролювати компетентний орган в галузі безпеки харчових продуктів», – зазначив Голова Держветфітослужби.
Планується, що система НАССР буде введена через 2 роки після вступу в дію закону.
«Питання безпеки та якості харчових продуктів стосується здоров’я людини і нації, тому до законопроекту треба підійти дуже уважно», – підкреслив Іван Бісюк.
Відповідно до Закону, в Україні буде створено єдиний компетентний орган шляхом реорганізації Держветфітослужби.
«У державі з’явиться компетентний орган центральної виконавчої влади, який буде відповідати за безпеку і якість харчових продуктів. Через те, що зараз цим питанням опікуються декілька міністерств, ніхто не виграв, бо процеси не координуються належним чином», – підсумував Голова Держветфітослужби.
Залишити відповідь