Наказ Мінагрополітики шодо продуктів з какао та шоколаду є вагомим внеском у гармонізацію з законодавством ЄС

Тра 25 2016 Опубликовал в Без рубрики, Надходження

imagesТаку заяву зробив голова Асоціації Укркондпром Олександр Балдинюк у зв’язку з оприлюдненням Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України №157 «Про затвердження Вимог до продуктів з какао та шоколаду».

«Національні виробники кондитерки, особливо експортери, давно чекали на цей Наказ», – зазначив голова Укркондпрому.

За його словами, Наказ дозволить уніфікувати з законодавством ЄС та з міжнародним стандартом «Кодекс Аліментаріус» вимоги до шоколадної продукції, розширити і гармонізувати класифікацію кондитерських виробів та заповнити прогалини у вітчизняному регулюванні, що сприятиме розвитку кондитерського експорту на європейський ринок.

Олександр Балдинюк звернув увагу, що Наказ робить жорсткішими вимоги до сировини, яка використовується у кондитерському виробництві, що посилить позиції на ринку добросовісних виробників.

«Змінилися вимоги щодо фізично-хімічних властивостей сировини, зокрема, суттєво знижено – з 0,7% до 0,5% та 0,35% (для пресованого масла) – найважливіший для жирової продукції показник– масова частка неомилюваних речовин, який впливає на смакові якості», – підкреслив Олександр Балдинюк.

Він також наголосив на додаткових вимогах до маркування щодо основних характеристик шоколаду, які запроваджує Наказ, що безумовно сприятиме кращій інформованості споживачів.

Голова Укркондпрому зазначив, що в інтересах споживача є обов’язкові положення Наказу щодо чіткої класифікації шоколаду з  відповідними встановленими вимогами до мінімальної кількості какао-продуктів та молокопродуктів (для молочного і білого шоколаду) у ньому.

«Безумовно, класифікація шоколаду міститься і в державному стандарті ДСТУ 3924 «Шоколад. Загальні технічні умови», але держстандарти є необов’язковими, на відміну від Наказу Мінагрополітики, який має силу технічного регламенту (законодавчого акту). Тому важливо, що було закріплено мінімальні вимоги по якості у Наказі, а це відповідно не менше 35% какао-продуктів у чорному шоколаді, 25% – у молочному, і 20% – у білому», – наголосив Олександр Балдинюк.

Глава Укркондпрому особливо відмітив, що до розробки Наказу Мінагрополітики широко залучалися представники громадських організацій захисту прав споживачів, галузеві об’єднання, бізнес-асоціації, відповідний технічний комітет зі стандартизації.

«Головним чинником, яка сприяла ухваленню цього Наказу, була принципова позиція заступника Міністра агрополітики з питань євроінтеграції В. Рутицької Вона організувала професійний і відкритий діалог у розробці цього нормативного акту, що дозволило в результаті добитися якісного тексту Наказу, врахувати позиції бізнесу та споживачів та попередити будь-які можливі корупційні чинники у ньому», –  зазначив Олександр Балдинюк,

Довідково. Видання Наказу здійснено на виконання зобов’язань України в рамках Угоди про Асоціацію між Україною і ЄС.

Публікацію Наказу в цілому схвально зустріла громадськість і бізнес-середовище. Відповідні заяви розмістили на своїх сайтах Європейська бізнес асоціація, Американська торговельна палата.

Нет ответов пока

Залишити відповідь