AgroNews.ua. -24.05.2018
Заборона Верховною Радою пальмової олії не завадить недобросовісним виробникам фальсифікувати харчі й надалі. Адже вони використовуватимуть замість цієї олії кокосову, або гідрогенізовані олії соняшника та ріпаку. Таку думку висловив президент Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк на своїй сторінці у Фейсбук.
Він зауважив, що в жодній країні світу не існує заборони щодо використання у продуктах харчування пальмової олії, більше того, в країнах ЄС споживають більше пальмової олії на одного мешканця, аніж в Україні. Також Балдинюк додав, що шкода від споживання продуктів, що містять пальмову олію – це стереотип. Насправді надзвичайно шкідливі трансжири – тобто жири, які перетворюють з рідкого стану в твердий у процесі гідрогенізації. Далі їх додають у кондитерські вироби та випічку. За словами експерта, виробникам не вдасться замінити пальмову олію іншими оліями, бо жодна з рослинних олій не виробляється в світі у кількості, необхідній для заміни пальмової олії. Світове виробництво рослинних олій становить орієнтовно 198 мільйонів тонн на рік. З них майже 70 мільйони тонн, або більше 35% – це саме пальмова олія. Таке ж співвідношення – більше третини – споживання «пальми» у загальному споживанні рослинних жирів і в Україні. Висловив свою думку Балдинюк і щодо додавання пальмової олії в вершкове масло та інші молочні вироби. Фахівець підкреслив, що додавати рослинні жири у традиційні молочні продукти заборонено вже сьогодні. Проблема «пальми» у «молочці» – це проблеми слабкого держконтролю. В Україні створений потужний контролюючий орган – Держпродспоживслужба, який отримав право не те що штрафи накладати, а навіть призупиняти роботу цих підприємств. Крім того, АМКУ міг би уважніше вивчити проблему фальсифікату харчової продукції як порушення конкурентного середовища, підсумував президент Асоціації «Укркондпром».
Залишити відповідь