
5 травня 2025 року Асоціація “Укркондпром” затвердила СОУ А 10-36858620-001:2025 «Концентрати харчові. Перші та другі страви. Технічні умови».
Документ встановлює ключові показники якості для основних типів традиційних супів, каш і картопляного пюре у формі харчових концентратів.
Харчові концентрати – сухі харчові продукти, виготовлені шляхом змішування харчових компонентів відповідно до затверджених рецептур, які можуть бути попередньо піддані технологічній обробці за необхідністю (механічній, термічній, тощо), з подальшим зневодненням до рівня вологості, що забезпечує стабільність показників якості та безпечності протягом усього терміну зберігання. Перед споживанням потребують мінімального відновлення шляхом варіння або запарювання чи іншого способу відновлення.
Для виготовлення харчових концентратів використовується сировина, яка пройшла кулінарну обробку та сушіння: варено-сушена крупа або бобові, сушені овочі та картопля, макаронні вироби, різні види борошна; з продуктів тваринного походження – сушене м’ясо, риба, яєчний порошок та молочні продукти (сухе молоко незбиране або знежирене, суха молочна сироватка), які забезпечують повноцінний склад поживних речовин у концентратах.
З повним текстом СОУ А 10-36858620-001:2025 можна ознайомитися тут:
Залишити відповідь