Тому, за словами голови «Укркондпрому», в умовах часткової олігополії на українському ринку цукру проблема із цінами на цей товар буде зберігатися і в майбутньому.
О.Балдинюк повідомив, що ціна на цукор в Україні вже зараз майже вдвічі вища, ніж на Лондонській біржі і продовжує зростати в умовах «заборонного» 50% мита на імпорт цього товару.
Зокрема, станом на 15.07.2021 року вартість цукру білого на Лондонській біржі становить дол. 424 дол. США, в той час, як пропозиція цукру на внутрішньому ринку сягає 778 дол. США.
Президент «Укркондпрому» також прокоментував слова Данила Гетманцева щодо законопроекту, яким пропонувалось тимчасово (до нового врожаю) дозволити ввезення цукру з 0% ставкою мита в межах невеликої квоти 60 тис. тонн (що становить менше 5% від загального обсягу споживання). Данило Гетманцев після засідання фракції у понеділок заявив, що депутати не підтримали це рішення і не рекомендували законопроект через «досить нейтральну позицію і Міністерства агрополітики, і Міністерства економіки», і «зважаючи на те, що держава має якнайменше втручатися в ціноутворення і на те, що у нас немає повної впевненості, що таке втручання є необхідним».
Олександр Балдинюк заявив, що харчовики звертались до влади з проханням ухвалити цей законопроект, щоб убезпечити країну від дефіциту цукру на українському ринку та стримати шокове зростання цін на цього, та, як наслідок, і інших продуктів харчування, де використовується цукор як сировина. За його словами, харчовики надали всі розрахунки, які чітко демонстрували загрозливу ситуацію на ринку цукру через ймовірний дефіцит цукру українського виробництва, а дія загороджувального 50% мита на його ввезення в умовах дефіциту – це і є, певною мірою, втручанням держави в ціноутворення.
Керівник «Укркондпрому» переконаний, саме через таку позицію влади, спрямовану на підтримку сформованої олігополії на українському ринку цукру, і харчові галузі, і звичайні громадяни зараз змушені купувати цукор по значно завищеним цінам.
Олександр Балдинюк повідомив, що через таку ситуацію виробники харчової продукції втрачають як внутрішній, так і зовнішні ринки, адже складно конкурувати з іноземними виробниками, які мають доступ до сировини за значно нижчими ринковими цінами, в той час як високі ціни на український цукор штучно утримуються за сприяння влади, яка зберігає дію «заборонного» 50% мита на його ввезення цукру навіть в умовах його дефіциту на рівні близько 300 тис.тонн.
Керівник «Укркондпрому» нагадав, що на відміну від українського ринку цукру, який залишається закритим в умовах дії 50% мита, ринок кондитерської продукції абсолютно відкритий, тому імпортна кондитерська продукція, яка зараз виготовляється із значно дешевшої сировини, потрапляє на український ринок з 0% мита, може легко витіснити українську продукцію на внутрішньому ринку. Окрім того, через вимушене підняття цін на українську продукцію, імпортери української кондитерки на зовнішніх ринках відмовляються продовжувати контракти.
Таким чином через необґрунтовані дії влади в інтересах цукровиків, українська економіка завдає значної шкоди іншим продовольчим галузям.
Залишити відповідь