Білорусія заблокувала імпорт українських кондитерських виробів

Чер 16 2014 Опубликовал в Надходження

001032_00000635355Рішення Ради Міністрів Республіки Білорусь про запровадження ліцензування імпорту кондитерських виробів призвело до повної зупинки ввезення українських солодощів до Білорусії.

Таку заяву зробив керівник Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

За словами Олександра Балдинюка, білоруські чиновники в якості умови отримання імпортних ліцензій вимагають від українських виробників значного завищення цін на українські солодощі, – в діапазоні від 30% до 500% від цін виробника, – що практично повністю унеможливлює їх реалізацію білоруським споживачам.

Керівник «Укркондпрому» наголосив, що рішення білоруської влади, яким вона надає собі право вимагати від українських виробників дотримання адміністративно встановлених мінімальних цін на їхню продукцію, суперечить міжнародним зобов’язанням Білорусі, порушує базові принципи конкуренції і встановлює нерівноправні умови торгівлі українськими кондвиробами на білоруському ринку.

«Білоруські чиновники відверто топчуться на захищених міжнародним правом торговельних інтересах України, навіть не утруднюючи себе хоча б формальним дотриманням міжнародних угод» – наголосив Олександр Балдинюк.

За підрахунками Асоціації, зазначені недружні і дискримінаційні дії з боку Білорусії завдадуть значних збитків Українській державі, які, з врахуванням падіння нарахувань податку на прибуток, зменшення валютної виручки, скорочення робочих місць в кондитерській галузі і в суміжних цукровій, борошняній, крохмале-патоковій, пакувальній, масложировій, молочній та інших галузях, зниження відрахувань у фонди оплати праці тощо, до кінця 2014 року складуть 130 млн. грн.

Очікується зменшення внутрішнього попиту на цукор в обсязі 15 тис тон, борошно – 12 тис тон, крохмалопатокову продукцію – 7 тис тон, масложирову продукцію – 3 тис тон, молочну продукцію – 1 тис тон, скорочення робочих місць у АПК – до 2,5 тис осіб.

Асоціація в черговий раз закликала Уряд України вжити адекватних заходів у відповідь на незаконні дії з боку Білорусії.

«Білорусь не в перший раз грубо порушує захищені міжнародним законодавством торговельно-економічні права України, – підкреслив Олександр Балдинюк, – Неефективне реагування з боку української влади лише утвердило білоруських чиновників у власній безкарності відносно незаконних дій щодо українських підприємств».

 

Як повідомлялося, 16 травня 2014 року Рада Міністрів Республіки Білорусь прийняла Постанову № 469 «Про ліцензування імпорту окремих видів макаронних виробів, а також кондитерських виробів і сировини для їх виробництва за меж єдиної митної території Митного».

Відповідно до цієї Постанови, імпорт в Республіку Білорусь з-за меж Митного союзу кондитерських виробів здійснюється за разовими ліцензіями, які видаються Мінторгівлі за погодженням з Міністерством сільського господарства та продовольства і Білоруським державним концерном харчової промисловості «Бєлгоспіщепром». Заява про видачу ліцензії повинна погоджуватись з Бєлгоспіщепромом за наявності укладених між концерном та виробником кондитерської продукції угод про умови поставок до Республіки Білорусь, де мають бути встановлені мінімальні ціни на продукцію.

В квітні-травні 2013 року Білорусія здійснила штучне блокування поставок української продукції на свій ринок шляхом застосування митних процедур, внаслідок чого експорт українських цукерок в цю країну було повністю припинено.

Білорусія є четвертим найбільшим зарубіжним ринком збуту українських кондитерських виробів. За даними Міністерства доходів та зборів України, в 2013 році експорт кондитерської продукції із України в Білорусію склав 24,4 тис. тонн на суму 70 млн. дол. США. Імпорт із Білорусії в Україну в минулому році становив 1,2 тис тонн на суму 3,3 млн. дол. США.

Асоціація «Укркондпром» підготувала і направила в Міністерство економічного розвитку і торгівлі України «Заяву на проведення розслідування з метою встановлення дискримінаційних та недружніх дій з боку Республіки Білорусь відносно українських підприємств кондитерської галузі».

Асоціація «Укркондпром» є єдиним галузевим об’єднанням виробників кондитерської, харчоконцентратної, крохмалепатокової продукції та кави в Україні.

Учасниками Асоціації забезпечується 70% кондитерського та харчоконцентратного виробництва, близько 95% виробництва кави та крохмалепатокового виробництва в загальному обсязі виробництва галузі в Україні.

Нет ответов пока

Залишити відповідь