Основні показники роботи кондитерської галузі в січні-жовтні 2012 року

Лис 16 2012 Опубликовал в Надходження

В 2012 році продовжувалась тенденція падіння обсягів виробництва кондитерських виробів в Україні, що розпочалась в 2011 році.

За січень-жовтень 2012 року кондитерською галуззю України було вироблено 865,6 тис. тонн продукції. Це на 0,63% менше, ніж за відповідний період 2011 року.

Деяке пожвавлення на ринку кондвиробів України спостерігалось в червні, серпні та жовтні поточного року, коли темпи виробництва продукції були вище, ніж в попередні роки.

 

Асортимент продукції, яка виробляється вітчизняними виробниками кондитерських виробів становить понад 1000 найменувань. Вся продукція, традиційно, поділяється на три групи: цукристі, шоколадні та борошняні кондитерські вироби.

Виробництво продукції в розрізі груп кондитерських виробів виглядає наступним чином.

Виробництво шоколадних кондитерських виробів за січень-жовтень 2012 року скоротилось на 1% порівняно із відповідним періодом 2011 року.

Падіння виробництва цукристих кондитерських виробів за вказаний період склало 5%.

Спостерігається незначне зростання виробництва борошняних кондитерських виробів, яке склало 2% за аналізований період.

Кондитерська галузь України є експорто-орієнтованою та, починаючи з 2010 року, постачає на зовнішні ринки близько 40% продукції внутрішнього виробництва. Так, в 2011 році галузь експортувала на суму 1,1 млрд. $, що складає близько 15% всього обсягу експорту харчової продукції з України.

В 2012 році спостерігається незначне зменшення експортних поставок кондвиробів з України. За січень-вересень 2012 року вони скоротились на 590 тонн (0,2%) в натуральному вираженні та на 1,1% в грошовому в порівнянні з відповідним періодом 2011 року.

Поставки шоколадних кондвиробів зменшились на 4% в грошовому вираженні, а цукристих – на 11%, що викликане введенням в листопаді 2011 року жорстких захисних заходів країнами-членами Митного Союзу.

Продукція української кондитерської галузі експортується до 58 країн світу, розміщених на 5-ти континентах. В той же час, більша частина експорту (86%) припадає на країни-члени СНД.

Основним споживачем кондитерських виробів походженням з України, традиційно, є Російська Федерація, куди надходить 59% українського експорту даного виду продукції.

На ринки країн Азії постачається 7,8% українського експорту кондвиробів, на ринки країн ЄС – 5,6%, Північної та Південної Америки – 0,45%, Африки – 0,03%, Австралії та Океанії – 0,02%.

Примітно, що внаслідок введення спеціальних захисних заходів Республікою Казахстан, які охоплюють значно більшу номенклатуру товарів, ніж ті, що введені Митним Союзом в цілому, експорт кондитерських виробів з України в Казахстан за січень-вересень 2012 року впав на 44%.

Ринок Європейського Союзу має найбільший потенціал щодо збільшення поставок українських кондвиробів, оскільки його обсяг, за різними оцінками, в чотири рази перевищує обсяг відповідного ринку Російської Федерації. Проте українському експорту перешкоджають високі ставки ввізного мита, що діють в країнах Європейського Союзу. Вони за окремими кодами УКТ ЗЕД сягають до 50%. Свідченням значної закритості ринку країн-членів ЄС для українських експортерів кондитерських виробів є низькі обсяги поставок туди.

Обсяги імпорту кондвиробів в Україну за 9 місяців 2012 року скоротились на 10,4 млн.$ або на 5,7%.

Основні поставки походить із Російської Федерації та ЄС, на котрі припадає 93% загального імпорту кондитерської продукції в Україну.

З початку 2012 року Європейський Союз значно наростив обсяги поставок кондитерської продукції в Україну та значно збільшив свою частку присутності на українському ринку.

Крім того, збільшили свою присутність на українському кондитерському ринку Туреччина та Китай (на 51% та 27% відповідно).

Нет ответов пока

Залишити відповідь