«Укркондпром»: споживачі переплачують за кондитерську продукцію не менше 15-20% через провальну політику влади в енергетиці

«Газ для українських виробників починаючи із січня 2021 року подорожчав у 6 разів, що призвело до значного зростання собівартості продукції, де використовується газ у виробничому процесі. Для прикладу, якщо раніше питома вага газу в кондитерській продукції була близько 4%, то сьогодні вже 10–15%, залежно від виду продукції. Борошняну групу — печиво, тістечка, бісквіти тощо – випікають у газових печах, тому вони зазнали найбільшого цінового удару. До того ж через зростання вартості енергоносіїв здорожчали й інші складові собівартості – упаковка на 15-20%, тара на 38%, патока на 6%, спирт і згущене молоко на 3 %, сіль на 12%, сухі яйцепродукти та молокопродукти на 10% та ін. Висока вартість газу призведе до подальшого зростання одного з основних інгредієнтів кондитерської продукції – цукру, який і так весь останній рік коштував в Україні значно дорожче ніж в інших країнах світу. А зараз, за даними виробників цукру, його вартість може зрости ще на 40%. Все це разом додасть до собівартості кондитерки ще близько 15-20%», – пояснив О.Балдинюк.

За словами Олександра Балдинюка, кондитерське підприємство середнього розміру переплачує щомісяця близько 10 – 20 млн. грн. через  зростання вартості газу, і для багатьох компаній ця сума є непід’ємною.

«Для порівняння: у січні вартість газу для промисловості була в середньому 5,9 тис. грн., а зараз ціна 33-34 тис. грн. На відміну від ЄС, де поширена практика форвардних контрактів, і підприємства можуть замовити певний обсяг газу за визначеною ціною на наступний рік, та відбирають його й оплачують поступово протягом року, в Україні – зовсім інша ситуація. Щоб українським виробникам забронювати певний обсяг газу на рік, треба спочатку наперед сплатити повну його вартість, а потім ще й оплачувати його зберігання в сховищах. Це – неприйнятні умови для більшості підприємств, які не мають такого обсягу «зайвих» обігових коштів, тому переважна більшість українських виробників не укладають з постачальниками газу довгострокових контрактів, і газ їм доводиться купувати за біржовими цінами», – розповів керівник «Укркондпрому».

В «Укркондпромі» повідомили, що вже зараз українські виробники кондитерських виробів отримують збитки від раніше укладених зовнішньоекономічних контрактів, але продовжують їх виконувати, щоб не втрачати партнерів та свої позиції на зовнішніх ринках.

Але, за словами О.Балдинюка, при збереженні такої ситуації доведеться відмовлятись від значної частини експорту, адже підняти ціни (особливо на фоні укріплення гривні, що триває майже весь 2021 рік) до економічно обґрунтованого рівня неможливо через високу конкуренцію на зовнішніх ринках, а працювати з від’ємною рентабельністю тривалий час неможливо.

Олександр Балдинюк вважає, що бездіяльність уряду призводить не лише до поглиблення енергетичної кризи, а й може мати незворотні негативні наслідки для економіки.

«По-перше, неконтрольоване зростання цін на енергоносії призведе до здорожчання майже всіх товарів та послуг, що ми вже спостерігаємо, а також сприятиме подальшому розкручуванню інфляційної спіралі. По-друге, підвищення вартості української продукції матиме негативний вплив на її позиції на зовнішніх ринках та обсяги експорту. По-третє, зростання цін погіршить купівельну спроможність громадян, та як наслідок зменшаться обсяги реалізації та  виробництва продукції. А падіння виробництва – це скорочення робочих місць та податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів, а також надходжень від ЄСВ», – наголосив О.Балдинюк.

Як повідомлялось, ціна на газ злетіла  через холоди – українцям загрожує подорожчання продуктів

Ціна газу на українській біржі минулого тижня зросла на 18,7%

Тим  часом, Польща знизить ціни на паливо, газ і електроенергію у боротьбі з найвищою за 20 років інфляцією

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на початку жовтня, що в підземних сховищах України накопичила майже 19 млрд кубометрів газу, чого достатньо для проходження зими.

Екс-міністр економіки України Олексій Любченко оцінив собівартість видобутку українського газу в 3 тисячі гривень за тисячу кубометрів.

Сторінки: 1 2

Нет ответов пока

Залишити відповідь