Заведення міжнародних контейнерних ліній в порти Великої Одеси для розвантаження західного кордону

Лис 29 2023 Опубликовал в Діяльність, Надходження, Новини

На даному етапі через страйк на польському кордоні накопичилась значна кількість вантажів. Попри зусилля уряду, проблема швидко не вирішується, і демонструє нашу залежність від польського кордону. Адже навіть незначні страйки призводять до колапсу на західному кордоні, а численні перемовини показують що проблема складна. Не виключено російський вплив на дану ситуацію, а польський уряд не сприяє розв’язанню проблеми.  Загалом, ця проблема є системною і труднощі на кордоні спостерігались і раніше, до цієї акції протесту польських перевізників. 

Оскільки зараз змінилася концепція використання «зернового коридору», зокрема, з середини вересня цей коридор діє без участі росії і без необхідності погодження переліку товарів та судна які заходять в порт – варто завести міжнародні контейнерні лінії в порти Великої Одеси для перевезень готової української продукції та розвантаження західного кордону.

153 судна, що перевозять понад 5,6 мільйона метричних тонн зерна та інших вантажів – пройшли Чорноморським гуманітарним коридором України з вересня по 24 листопада 2023 р. 

Якщо завести міжнародні контейнерні лінії на цей маршрут «зернового коридору» та розширити перелік продукції, що перевозиться цим коридором іншими товарами з високою доданою вартістю – це дозволить вирішити відразу декілька важливих питань.

Це позитивно вплине на вартість логістики, покращить позиції українських продовольчих та інших товарів на зовнішніх ринках, сприятиме збільшенню загальних обсягів експорту, а також це  більш ніж на половину розвантажило б автомобільні пункти пропуску та зменшило черги на західних кордонах, зокрема, з Польщею і порти Гданська, Рені, Констанци.

Для прикладу – до початку повномасштабної війни лише кондитерська та крохмале-патокова продукція давала достатньо потужний вантажопотік (близько 160 тис. т.) через одеський порт, використовуючи морські контейнерні перевезення. Схожа ситуація й по інших продовольчих галузях. 

З повним текстом звернення Української ради бізнесу можна ознайомитися за посиланням:https://urb.org.ua/shhodo-zavedennya-mizhnarodnih-kontejnernih-linij-v-porti-velikoї-odesi-dlya-rozvantazhennya-zahidnogo-kordonu/

Нет ответов пока

Залишити відповідь