Шоколадна “зрада”: правда та міфи навколо регулювання якості української кондитерки.
1 січня Мінагрополітики ввело в дію наказ щодо вимог до продуктів з какао та шоколаду. Цим наказом продовжено дію перехідного періоду для регулювання цих продуктів. Це рішення часто трактується як небажання українських кондитерів переходити на європейські стандарти.
“Європейська правда” запропонувала пояснити логіку цього наказу “Укркондпрому” – асоціації, яка й була ініціатором продовження перехідного періоду. Водночас ми відкриті до висвітлення альтернативних позицій з цього питання.
* * * * *
Тема продовження перехідного періоду для регулювання продуктів з какао та шоколаду вже набула висвітлення у ЗМІ і вже встигла обрости як “перемогами”, так і “зрадами”.
Але деякі з них насправді є міфами. Зокрема, міфом є твердження щодо змін у якості вітчизняного шоколаду і особливостей нового регулювання.
А отже, варто розглянути та спростувати основні міфи.
Головний міф – Україна “по тихому”, непублічно, відклала на 1,5 року введення європейських норм на шоколад,
бо “це пролобіювали вітчизняні виробники”.
Творці цього міфу просто не прочитали текст самого наказу. Насправді вимоги до шоколадних виробів, які запроваджує наказ Мінагро, набули чинності з 1 січня 2018 року. Нове регулювання вже діє.
Тоді про який період у 1,5 року йдеться в цьому документі? Наказ вводить не відтермінування набуття чинності вимог, а запровадження перехідного періоду, тобто періоду, протягом якого одночасно діють два регулювання – старе і нове.
Такий перехідний період передбачається українським законодавством. І не є українським винаходом. Це – поширена практика ЄС.
Протягом перехідного періоду виробник має змогу без втрат реалізувати продукцію, вироблену за попереднім регулюванням, і одночасно почати вводити на ринок продукцію під новим регулюванням.
Але навіщо такий великий перехідний період – аж півтора року? Дали б місяць-другий…
З повною версією статті можна ознайомитися за посиланням – https://www.eurointegr
Залишити відповідь