Показники роботи кондитерської галузі у січні – лютому 2012 року

Бер 22 2012 Опубликовал в Надходження

В 2012 році продовжилась тенденція падіння обсягів виробництва кондитерських виробів в Україні, яка вперше за останні роки була зафіксована наприкінці 2011 року.

Так, лише за січень 2012 року, в порівнянні із січнем 2011 року, падіння склало 4,74% (з 80 тис. тонн до 76,3 тис. тонн), а в лютому 2012 року, в порівнянні з лютим 2011 року – 2,99% (з 80,9 тис. тонн до 78,5 тис. тонн).

 

В розрізі груп кондитерських виробів ситуація виглядає наступним чином.

Виробництво шоколадних кондитерських виробів в січні 2012 року скоротилось на 8,31%, в лютому 2012 року – на 9,04 %.

Падіння виробництва цукристих кондитерських виробів в ці місяці склало відповідно 10,89% і 3,34% .

Незначне зростання зафіксоване у виробництві борошняних кондитерських виробів. В січні 2012 року їх було вироблено на 1,36%, а в лютому – на 1,06% більше, ніж за відповідні місяці 2011 року.

Примітно, що скорочення виробництва відбувається на фоні зростання вартості експорту кондитерської продукції, який в 2011 році склав 1,1 млрд. дол. США.

Це підкреслює суттєвий вплив внутрішньо-економічних факторів на виробництво і споживання продукції.

Ріст експорту 2011 року відбувся по всім видам кондитерської продукції, а найбільше – по борошняній групі. Так, експорт цукристих кондитерських виробів у вартісних показниках за 2011 рік збільшився на 5%, шоколадних – на 11%, а борошняних – на 34%.

В цілому, за період 2005-2011 рр. експорт кондитерських виробів з України у вартісному вираженні збільшився на 192,65%.

 

Ріст експортних поставок продовжився і в 2012 році: на 17% в січні та на 11% в лютому, порівняно з відповідними місяцями  2011 року.

Основним імпортером української кондитерської продукції залишається Російська Федерація, куди надходить 56,8% експорту. На країни СНД, в цілому, припадає більше 83% українського експорту кондитерської продукції.

Разом із ростом експорту, зростав імпорт кондитерських виробів в України. Зазначимо, що основний ріст відбувся по імпорту шоколадних виробів з країн ЄС.

В 2011 році загальне збільшення імпорту кондитерських виробів в Україну склало 42,8%, порівняно з 2010 роком. Така сама тенденція збереглась і в 2012 році – за 2 місяці імпортовано на 14,3% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Основний обсяг поставок кондитерських виробів в Україну, традиційно, походить із Російської Федерації та ЄС, на котрі припадає 94,38% загального імпорту кондитерської продукції в Україну.

З початку 2012 року Європейський Союз значно наростив обсяги поставок кондитерської продукції в Україну та значно збільшив свою частку присутності на українському ринку.

Є помітною диспропорція української зовнішньої торгівлі кондитерськими виробами. Так, близько половини імпорту кондитерських виробів до України припадає на країни ЄС, хоча в до Європейського Союзу Україна постачає лише 5,01% від загального експорту кондитерської продукції. Сальдо зовнішньоторговельного балансу з ЄС також не на користь України: за 2 місяці 2012 року воно склало 26,2 млн. грн.

 

Нет ответов пока

Залишити відповідь