Схвалений у першому читанні Верховною Радою України законопроект № 8493 від 12.05.2011 у нинішній редакції завдасть значних збитків виробникам харчових продуктів, проте не вирішить проблему хворих на целіакію.
Таку заяву зробив президент Асоціації «Укркондпром» О.Балдинюк.
«Головне науково-експертне управління ВРУ, насправді, опосередковано визнає, що інформування населення про наявність глютену в харчовому продукті при сьогоднішньому рівні діагностування є марною справою. За його даними, в Україні приблизно півмільйона осіб страждають на целіакію, в той час, як офіційно діагностовано таку хворобу лише у 512 осіб. Це означає, що майже всі, хто є хворими на целіакію в прихованій формі, можуть лише здогадуватись про те, що глютен здатний їм зашкодити. Відтак, інформація про глютен на етикетці сьогодні схожа на стрілянину з крупнокаліберної гармати по горобцях: дорого і неефективно», – наголосив О.Балдинюк.
Він звернув увагу на факт, що глютен в дозах, які є небезпечними для людей, хворих на целіакію, міститься практично в усіх продуктах харчування, потрапляючи туди через різноманітні інгредієнти, харчові добавки, консерванти тощо.
За словами керівника «Укркондпрому», такий закон профанує боротьбу з целіакією. Замість впровадження ефективних державних програм діагностування і належного інформування уразливих груп населення, створюються додаткові грошові потоки, які будуть спрямовані до лабораторій та контролюючих органів.
«Схема проста. За нинішньою редакцією згаданого закону необхідно наносити позначку «без глютену» на всі без винятку харчові продукти, в т.ч. на ті, які не є продуктом переробки злакових культур і взагалі не можуть містити білок глютен. Але кожну позначку на кожну партію продукції потрібно підтверджувати платним лабораторним аналізом. Ці витрати будуть віднесені на ціну виробника і, врешті, покладені на плечі споживачів» – підкреслив О.Балдинюк.
В результаті, постраждає як споживач, так і виробник.
В той же час, на думку О.Балдинюка, найкращим варіантом вирішення проблеми може бути ухвалення під час другого читання цього законопроекту поправок, що розроблені народним депутатом України В.Пєрєдєрієм. Вони передбачають нанесення маркування «не містить глютену» (gluten-free) або «з дуже низьким вмістом глютену» (very low gluten) за рішенням виробника у разі підтвердження лабораторними дослідженнями.
Пропоновані В. Пєрєдєрієм поправки, цілком відповідають законодавству Європейського Союзу, зокрема, Директиві Європейської Комісії № 41/2009 від 20.01.2009 р. та стандарту CODEX STAN 118-1979.
Проте, на думку «Укркондпрому», такі заходи також повинні супроводжуватися підвищенням ефективності державної політики захисту хворих на целіакію, актуалізацією проблеми целіакії серед медичної спільноти та органів державної влади.
Залишити відповідь