«Укркондпром»: Законопроект щодо маркування відсутності глютену у харчових продуктах профанує захист хворих на целіакію

Бер 06 2012 Опубликовал в Надходження

Для довідки.

Глютен – це рослинний білок, що входить до класу продуктів з пшениці, ячменю, жита та вівса.

Целіакія (глютенова ентеропатія) – є хронічним захворюванням, що виникає в результаті повного харчового неприйняття глютену (клейковини), яке вимагає постійної дієти з повним виключенням з раціону продуктів, що містять глютен.

07.02. 2011 року ВРУ прийняла в першому читанні законопроект № 8493 зареєстрований 12.05.2011. Цим законопроектом передбачається, Частину першу статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» доповнити новим пунктом 11 такого змісту:

«11) відсутність у харчових продуктах глютену, що відображається на етикетці харчового продукту написом «не містить глютену». При цьому, відсутністю у харчових продуктах глютену вважається, якщо вміст глютену в харчовому продукті не перевищує 20 ppm (мг/100г) від загальної маси продукту в одиниці упаковки».

11 жовтня 2011 року 7 галузевих об’єднань виробників харчових продуктів направили лист Голові ВРУ В.Литвину, в якому наголосили, що, направлений на перше читання, проект Закону України № 8493 «Про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» (щодо інформування громадян про відсутність глютену у харчових продуктах) в частині вимог щодо інформування громадян про відсутність глютену у харчових продуктах, насправді, прямо суперечить європейському законодавству.

20.02.2012 року народний депутат В.Г. Пєрєдєрій направив лист Голові Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Т.Бахтеєвій, в якому запропонував Частину першу статті 38 Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів» доповнити новим пунктом 11 такого змісту:

«11) відсутність або низький вміст у харчових продуктах глютену у разі якщо для цього харчового продукту та його інгредієнтів акредитованою лабораторією для кожної партії харчового продукту проведені кількісне визначення рівня включення (вмісту) глютену та якісний аналіз на присутність глютену відповідно до міжнародних стандартів, інструкцій, рекомендацій – зокрема Стандарту Кодекс Стан 118-1979 ФАО/ВООЗ Комісії з Кодексу Аліментаріус стосовно спеціальних дієтичних харчових продуктів, що призначені для людей, які страждають на непереносимість глютену. Зазначена інформація, що  відображається  на етикетці харчового продукту в безпосередній близькості до назви харчового продукту…»

Сторінки: 1 2

Нет ответов пока

Залишити відповідь