Вітчизняна кондитерська промисловість сьогодні дедалі більше зміщується у фазу якісного зростання і цілком готова до конкуренції на європейських ринках

Июл 09 2013

Об’єднання виробників кондитерської, харчоконцентратної та крохмалопатокової галузей «Укркондпром» свого часу підписало меморандум з Мінекономрозвитку і аграрним міністерством щодо спільної участі в розробці положень майбутньої торгівлі на ринку ЄС, зокрема в умовах ЗВТ.

Про це сказав глава асоціації Олександр Балдинюк в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу, прогнозуючи наслідки для галузі можливого підписання Угоди про асоціативне членство Україна — ЄС.

«І певних зрушень було досягнуто, щоб збалансувати існуючу ситуацію. У кінцевому рахунку необхідно було звести «нуль на нуль» ставки ввізного мита на кондитерську продукцію, що діють в нашій країні та ЄС, оскільки наявні умови торгівлі кондитерськими виробами з країнами-членами ЄС виключно несправедливі по відношенню до України. Європейські ставки ввізного мита на кондвироби сягають 40-50%, тоді як відповідні українські всього 5-10%», — зазначив співрозмовник.

За його даними, з початку нинішнього року ЄС наростив експорт кондитерської продукції і значно збільшив свою частку присутності на українському ринку. Водночас Балдинюк констатував, що на сьогодні в проекті Угоди про створення Зони вільної торгівлі з ЄС передбачається лібералізувати митний режим по трьох групах кондитерських виробів — цукрових, борошняних і шоколадних.

Він зауважив, що вітчизняна кондитерська промисловість сьогодні дедалі більше зміщується у фазу якісного зростання і цілком готова до конкуренції на європейських ринках. «Галузь розвивається в умовах жорсткої внутрішньої і зовнішньої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. А конкуренція, як відомо, така річ, яка залишає на плаву кращих, при тому, що вагома міць вітчизняного виробника захищає нас від менш якісного імпорту. Тут напрошується висновок: ми в змозі не тільки задовольнити власні апетити, а й «підсолодити» життя тим же європейцям», — резюмує президент «Укркондпрому».

Ринок ЄС, за його словами, має найбільший потенціал щодо збільшення поставок українських кондвиробів. Його об’єм оцінюється в 40 млрд євро, тоді як об’єм нашого традиційного ринку збуту — Митного союзу — становить лише 3 млрд євро. Отже, доходить висновку експерт, зайняття вітчизняними підприємствами навіть невеликої ніші на ринку ЄС означає значне збільшення внутрішнього виробництва кондитерської продукції. Наразі причиною стримування входження на європейський ринок є надзвичайно високі ставки ввізних мит, додав Балдинюк.

На продовження теми фахівець наголосив, що виключно важливим для кондитерської галузі України є підписання Угоди про створення Зони вільної торгівлі з ЄС, оскільки це позитивно вплине на обсяги виробництва та експорту вітчизняних кондитерських виробів, що, в свою чергу, збільшить відповідні податкові надходження до місцевих та Державного бюджету України. Крім того, відкриття європейських ринків диверсифікує експортні поставки українських кондитерських підприємств, що є стратегічно важливим з огляду на систематичне застосування Митним союзом жорстких та необгрунтованих адміністративних перепон по відношенню до нашої продукції.

За аргументами керівника профільної асоціації, підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини — цукру, борошна, крохмалопатоки, молока тощо, і основою експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Українські кондитери і виробники крохмалопродуктів забезпечують значний обсяг валютних надходжень, експортуючи продукцію у більш як 50 країн світу.

«Наші підприємства щороку інвестують у розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну модернізацію, встановлені найсучасніші виробничі лінії. Значно підвищено технологічність і наукомісткість підприємств», — підсумував Балдинюк.

За даними Держстату, торік обсяг українського експорту кондпрому досяг $1 млрд 100 млн.

Валерій Барський, КИЇВ. 8 липня 2013 року.

Укрінформ

Нет ответов пока

Добавить комментарий