Залучення вітчизняних науковців до розробки методології HACCP поліпшить якість харчової продукції

Янв 25 2013

Забезпечення безпечності та якості харчової продукції вимагає поширення впровадження систем контролю якості, зокрема HACCP, на підприємствах харчової промисловості. Це, своєю чергою, забезпечить конкурентоспроможність вітчизняної продукції не лише на внутрішньому ринку, а й на ринках ЄС та СНД.

Боротьба за безпеку та якість харчової продукції йде в усьому світі. В тому числі й основні торговельні партнери України – країни СНД та країни Європи − ставлять обов’язкову умову роботи і організації системи HACCP та слідкують за переміщенням готової продукції.

Міністерство аграрної політики та продовольства України сьогодні здійснює системну роботу із забезпечення якості та безпечності харчових продуктів. Зокрема, Міністерство має намір використати наявні в Україні наукові установи, зокрема, ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод», який має стати головною організацією із впровадження та сертифікації систем управління якістю, систем екологічного керування, систем управління безпечністю та гігієною праці, систем управління безпечністю харчових продуктів у сфері сільського господарства та продовольства.

Вивчається також можливість налагодження співпраці із провідними світовими компаніями, що мають багаторічний досвід надання технічних послуг і сертифікації продукції та систем менеджменту.

Важливо нагадати, що впровадження Системи аналізу небезпечних чинників та критичних точок контролю (НАССР) та інших систем забезпечує конкурентоспроможність підприємства-виробника харчової продукції та допомагає підприємцям зробити їхній бізнес більш успішним. Це підвищує ефективність харчового виробництва та економить витрати. НАССР також називають вхідним квитком на міжнародні ринки, працювати на яких престижно та вигідно. Крім того, впровадження НАССР сприяє залученню інвестицій та зростанню вартості підприємств. Вже зараз чимало українських підприємств, що відповідають вимогам системи HACCP, присутні на ринках країн ЄС та СНД.

На сьогодні НАССР або аналогічні їй системи забезпечення безпеки під час виробництва харчових продуктів запроваджено на 709 підприємствах, у стадії впровадження − 54, та розробки − 138.

Прес-служба Мінагрополітики

Нет ответов пока

Добавить комментарий